Gratis Roma frescokunst in de open lucht

In noordoost Hongarije vlak tegen de Slowaakse grens aan ligt een idyllisch dorpje in een prachtige landelijke omgeving: Bódvalevenke. Het voornamelijk door Roma bewoonde dorp wordt omringd door afwisselend heuvellandschap van bossen en akkers.

zie http://www.bodvalenke.eu/

zie http://www.bodvalenke.eu/

De ligging van het dorp zou aantrekkelijk genoeg moeten zijn voor de toerist op zoek naar rust en natuur. Maar dorpen als Bódvalevenke liggen in het “arme” noordoosten van het land. De meeste toeristen die naar Hongarije komen gaan naar het “rijkere” westen van het land, naar het Balatonmeer en naar de hoofdstad Budapest.

Toch hebben dorpen als Bódvalevenke en noordoost Hongarije de toerist heel wat te bieden. Het gebied kent een grote variatie aan landschappen: van lieflijke heuvels bedekt met bossen en akkers, tot bergen met grillige rotsformaties. Maar om toeristen te lokken blijkt ‘rust en natuur’ niet voldoende. Om het dorpstoerisme te stimuleren werd daarom in 2009 een kunstproject gestart.

Voor dit kunstproject waren 13 Roma kunstschilders uit binnen- en buitenland uitgenodigd om de buitenmuren van de huizen te beschilderen. De initiatiefneemster van het project, Eszter Pásztor, had met dit project tot doel om de positie van de Roma te verbeteren. Met als gevolg dat er 26 kunstwerken van de 13 kunstenaars te bewonderen zijn.

“De Roma in het dorp zijn trots op het resultaat van de kunstwerken en hebben zo hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen verbeterd”, aldus Pásztor in de krant Népszabadság. “Bovendien lijkt de negatieve beeldvorming van veel Hongaren over de Roma bevolking met de kunstwerken te zijn afgenomen” stelt ze voorzichtig. Maar alleen meer zelfvertrouwen zal de veelal werkloze Roma niet helpen om ook hun financiële positie te verbeteren.

In het dorp hadden ze gehoopt dat er toeristen zouden komen. Maar die toeristen laten het dorp vooralsnog links liggen. Er is ook geen geld voor een goede infrastructuur voor reizigers, zoals restaurants en hotels. Voorlopig zijn er dan ook geen busladingen vol vakantiegangers te verwachten. Wellicht is dit voor het behoud van de harmonie tussen dorp en omgeving ook beter zo. Maar dat neemt niet weg dat de individuele toerist altijd nog op eigen gelegenheid dit dorp kan bezoeken om de fresco’s te bewonderen.

 

This entry was posted in Artikelen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.