Nationale parken

 • Bükkgebergte (Vanuit uw dorp Ziliz 20 kilometer)

Het Bükk-gebergte ligt 20 kilometer ten westen van uw dorp en vormt een onderdeel van het in het noorden van Hongarije gelegen middelgebergte. De bergtoppen van kalksteen steken met hun 900 meter ver boven het omliggende landschap uit. Vanuit de akkers achter de tuin van het vakantiehuis zijn ze voorbij het glooiende landschap goed te zien.

 

bükk panorama

bükk panorama karstgesteente

De Bükk herbergt een unieke planten- en dierenwereld, heeft prachtige vergezichten en bevat veel cultuurhistorische bijzonderheden. Om deze waarden te beschermen is het natuurgebied in 1977 een nationaal park geworden. Dit park beslaat 43200 ha en wordt voornamelijk door bossen bedekt.

Uitzicht vanaf de hoogvlakte van De Bükk

Uitzicht vanaf de hoogvlakte van De Bükk

De Bükk bestaat voornamelijk uit karstgesteente dat zich miljoenen jaren geleden heeft gevormd gedurende het mioceen. Het gebied was voor dat tijdperk volledig bedekt door zee. Nadat de zee zich terugtrok ontstonden afzettingen van schelpen waarna het proces van karstvorming begon. Door het oplossen van kalksteen in water ontstonden in het gebied vele grotten. Tot nu toe zijn rond de duizend grotten ontdekt waarvan vele in de prehistorie door de eerste mensen werden bewoond. (hieronder de Szeleta-, Istállós-kői, Suba-lyuk en de Ballagrot.)

 

Ingang van een grot

Ingang van een grot

Midden in het Bükk-gebergte ligt een hoogvlakte van 8-900 meter hoog dat tot het mooiste van het land wordt beschouwd. Van west naar oost is dit hoogtegebied 20 kilometer lang en van noord naar zuid 6 tot 7 kilometer breed. Vanuit het lager gelegen berglandschap rijzen de steile wanden van de hoogvlakte als enorme burchten rondom omhoog. Deze rotspartijen waaronder de Bél-kő (steen), de Or-kő, Peskő, Tar-kő, Három-kő, Odvas-kő zijn een geliefde plek voor toeristen.

 

Veel kleine wegen doorkruisen de Bükk: ideaal voor wandelaar en fietser
Veel kleine wegen doorkruisen de Bükk: ideaal voor wandelaar en fietser

 

bükk panorama tar-kö

bükk panorama tar-kö

 • Lillafüred (Vanuit uw dorp Ziliz 42 kilometer)
  Lillafüred ligt  in het nationale park de Bükk ten westen van de stad Miskolc waarvan het ook deel uitmaakt.  Het is een belangrijke toeristische trekpleister voor dagjesmensen uit Miskolc en toeristen uit binnen- en buitenland.  De stad ligt tussen de heuvels van rond de 600 tot 700 meter hoogte. Hier begint een aaneengeloten woud van 20.000 ha. Vanaf hier beginnen veel aangegeven wandelroutes.
  Bezienswaardigheden: kasteel hotel uit 1927 in neo-renaissance-stijl gebouwd, ‘s lands grootste waterval van 20 meter, druipsteen en turfsteengrotten.

  Luchtopname van Lillafüred
  Luchtopname van Lillafüred

   

 • Aggtelek (vanuit uw dorp Ziliz 45 kilometer)Voor een bezoek aan de grootste druipsteengrotten van Europa vormt uw huis in Ziliz een ideale uitvalbasis. Vanuit uw dorp zijn de grootste druipsteengrotten van Europa makkelijk en snel te bereiken. De grotten bevinden zich in het Nationale Park Aggtelek, een ruig gebied met rotsen van  karstgesteente. Dwars door de grotten van Aggtelek loopt de grens tussen Hongarije en Slowakije. De grotten van Aggtelek behoren samen met Slowaakse karst tot een groep grotten waarvan er zeven door de UNESCO zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst.  Eén van deze grotten is de Baradlagrot aan de Hongaarse kant van de grens.
  aggtelek druipsteengrotten
  aggtelek druipsteengrotten

   

  Aggtelek is het vierde nationale park van Hongarije dat pas in 1985 is opgericht.  Over miljoenen jaren hebben zich door unieke geologische omstandigheden diverse karstformaties gevormd.  Verwerings- en erosieverschijnselen zorgden voor grillige rotsformaties in het landschap. Dit karstlandschap bevat opvallende vormen die zijn ontstaan door water ingesleten in oplosbaar kalksteen.  In dit gebied bevinden de grootste druipsteengrotten van Europa. Het is een droog gebied waar het meeste regenwater rechtstreeks in de ondergrond verdwijnt.

  Stalactieten in de grotten van Aggtelek
  Stalactieten in de grotten van Aggtelek

  Aggtelek bevindt zich tussen de rivieren de Sajó en de Hernád en vormt een gebied van ruim 20.000 hectaren.  Het landschap bestaat voornamelijk uit laag- en middengebergte.

  Hier een korte film van een autotocht vanuit Ziliz naar Aggtelek.

 • Nationaal Park Aggtelek  Door te navigeren vindt u zowel de markering van het vakantiehuis als de markering van de ingang van de grootste druipsteengrotten van Europa in het Nationale Park Aggtelek op de grens met Slowakije.

Comments are closed.