Thermaal baden

Het dorp Ziliz ligt in de prachtige streek de Cserehát. Op deze pagina vindt u diverse autoroutes in deze streek en in het gebied daar buiten. U kunt diverse tochten maken naar de thermaal baden, diverse mooie plaatsen en de mooiste nabij gelegen nationale parken van Hongarije. Op deze pagina vindt u een overzicht van diverse kuurbaden die in de buurt van Ziliz liggen en met auto goed te bereiken zijn. Door onderstaande links aan te klikken opent u een autoroute in PDF.

Voor meer achtergrondinformatie over kuren in Hongarije zie artikel Kuren in Hongarije, geen recreatie maar levenstijl

Thermaalbaden

Hongarije is rijkelijk voorzien van  warmwater bronnen waarvan tot op heden nog niet alles is ontdekt. In een niet zo ver verleden zijn op meerdere locaties bij proefboringen naar olie onbedoeld waterbronnen ontdekt waarvan een aantal door de bijzondere mineralen een geneeskrachtige werking hebben. Momenteel zijn in ruim 20 steden en in 62 kleinere plaatsen thermaalbaden, waarvan officieel is vastgesteld dat het een geneeskrachtige werking heeft. Daarnaast zijn ook veel warmwaterbronnen zonder speciaal helende eigenschappen van het water. Het is evengoed toeven in dit soort baden.

Door de eeuwen hebben vele volkeren (Kelten, Romeinen, Avaren) in het huidige gebied van Hongarije bewoond. Zij waren bekend met de warmwaterbronnen en het gebruik ervan gecultiveerd. De Hongaren maakten van de opgelopen kennis dankbaar gebruik en genieten vandaag de dag  van de bijzondere eigenschappen van het water.

Miskolc-Tapolca (Routebeschrijving vanuit uw dorp, 26 kilometer)

Voor een dagje kuren ligt op nog geen half uur rijden van uw dorp Ziliz de unieke grotten-bad vlakbij de naburige stad Miskolc.

 

Grot en bad in miskolc-tapolca

Miskolc-Tapolca bevindt zich aan de rand van Miskolc en is één van de populaire toeristische plaatsen in het land. Sinds de prehistorie werd het gebied rondom deze plaats bewoond. Archeologische vondsten zijn in de Ottó Herman Museum te bezichtigen. Het gebied werd bewoond door Slavische stammen voordat de Hongaren zich in het gebied vestigden. Historische documenten uit de 13de eeuw maken melding van de aanwezigheid van een Benedictijnse  klooster tot in de 16de eeuw. Na de bezetting van Hongarije door de Ottomaanse Turken vertrokken de kloosterlingen en kwam het gebied in verval.

Grot en bad in Miskolc-Tapolca

Grot en bad in Miskolc-Tapolca

In Miskolc-Tapolca zijn één van de mooiste baden in Hongarije te bezoeken. De baden bevinden zich deels in  een 150 meter lange grot.  De baden zijn het hele jaar door geopend.

Volgens doktoren heeft de lucht in dit thermaalbad, dat in een grot ligt, een bijzonder goede uitwerking op aandoeningen aan de luchtwegen.

Het water bevat kalk, jodium, broom, kalium en hydrogeencarbonaat.

Mezöcsát (routebeschrijving vanuit uw dorp, 61 km)

 

Met de auto richting Mezöcsát

Met de auto richting Mezöcsát

 

In Mezöcsát bevindt een kleinschalige thermaalbad dat door een familie wordt gerund. Er zijn een drietal baden buiten in een parkachtige omgeving. Verder is er ook een binnenbad en een kleine sauna. De sfeer is er gemoedelijk en typisch Hongaars. U zult hier genieten van heerlijke warme baden samen met andere (gepensioneerde) Hongaren. De kans is groot dat u de enige toerist bent, maar laat u zich hierdoor niet weerhouden om er een bezoek te brengen.  In eenvoudige bistro’s rondom de baden zijn eenvoudige, maar heerlijke Hongaarse gerechten te krijgen.

Mezöcsát buitenbad

Mezöcsát buitenbad

Een tocht naar Mezöcsát vanuit Ziliz gaat over kleinere provinciale wegen. Opvallend is de grote variatie in de landschappen die u in deze korte tocht tegenkomt. U verlaat het glooiende landschap van de Cserehát en gaat onder de Bükk-gebergte langs richting het zuiden.  Mezöcsát bevindt zich aan de noordelijke kant van de Grote Hongaarse laagvlakte.

In dit gebied ligt de Poesta, een verlaten steppelandschap met oneindige vergezichten. De poesta is de meest westelijke uitloper van de steppelandschap dat ver in het oosten in Mongolië begint. De horizon wordt slechts doorbroken door verlate schuren, struikgewas, een enkele boom en waterputten. Onderweg naar Mezöcsát rijdt u langs meloenenvelden. In de zomerseizoen, eind juli en in augustus, staan langs de weg verkopers van de water- en honingmeloenen. Het is meer dan de moeite waard om te stoppen voor een meloen. Deze is heerlijk zoet en erg smakelijk. Er is alleen één nadeel nadat u een meloen van het land geproefd heeft. U zult in Nederland geen meloen meer willen kopen.

 

Een typische Hongaarse boerderij op de poesta (tanya)

Een typische Hongaarse boerderij op de poesta (tanya)

 

Mezökövesd (routebeschrijving vanuit uw dorp, 74 km)

 

De provinciestad Mezökövesd ligt ten zuiden van de Bükk-gebergte waarvan de uitlopers  de Hongaarse laagvlakte raken. Aan de rand van de stad bevindt het Zsóry-strandbad. Dit thermale bad is na 1939 ontstaan na proefboringen naar olie op 800 meterdiepte op het familielandgoed van de parlementariër Lajos Zsóry . Maar in plaats van olie spoot uit de bodem zwavelhoudende mineraal water van 72 graden naar boven. Dit water is goed voor de behandeling van reumatische aandoeningen en  gewrichtontstekingen. Bovendien is het water heilzaam voor vrouwen met  gynaecologische klachten.

mezökövesd

Bogács (Routebeschrijving vanuit uw dorp, 90 kilometer)

Aan de voet van het Bükk-gebergte ten oosten van de stad Eger ligt het kleine maar vriendelijke kuuroord Bogács. Dit plaatsje ligt90 kilometervanuit uw dorp Ziliz. Bij het zoeken naar aardolie in de jaren 50 van de vorige eeuw spoot ongewild thermaalwater van 76 graden uit de grond omhoog.

In een gemoedelijke omgeving kunt u tegenwoordig zowel in de zomer als in de winter genieten van het heerlijke warme water in een zestal buitenbaden.

Buiten baden terwijlt het sneeuwt in Bogács

Buiten baden terwijlt het sneeuwt in Bogács

Eger-Egerszalók (routebeschrijving, 104 km)

In de jaren 80 van de vorige eeuw vonden proefboringen naar olie plaats in Egerszalók, naast de stad Eger. Maar in plaats van olie spoot er thermaal water uit de grond omhoog dat vol bleek te zitten met kalkhoudende mineralen. Na verloop van jaren vormde een witte landschap door de kalkafzettingen op de heuvels rondom de bron.

Bad in Egerszalok

In de eerste periode na de ontdekking van de bron werden op provisorische wijze een viertal baden aan de voet van de heuvel gebouwd. Met behulp van uitgeholde boomstammen stroomde het water vanaf de bron in de diverse baden. Hoe dichter het bad bij de bron, hoe warmer het water. Het heerlijke zijdezachte water werden door de lokale bewoners al snel gewaardeerd. Als een lopend vuurtje verspreidden de berichten over het geweldige water van Egerszalók in de regio.

Egerszalok  in vroegere tijden

Sinds een paar jaar is het thermaalbad Egerszalók door een buitenlandse investeerder opgekocht en is het complex tot een luxe resort omgebouwd.

Spectaculaire kalkafzettingen in Egerszalok

Demjén(routebeschrijving, 104 km)

Thermaal bad (kleinschalig)

Eger (routebeschrijving, 109 km)

In Eger is een thermaalbad en een Turks bad te bezoeken.  Het Turkse bad is recentelijk compleet gerenoveerd maar heeft de sfeer uit het Turkse verleden behouden. Naast het baden kan men genieten van de sauna, het Turkse stoombad en aromatische cabines. Uiteraard is het ook mogelijk om je lichaam te onderwerpen aan het gekneed van  professionele masseurs.

Koepel van het Turkse bad in Eger

Koepel van het Turkse bad in Eger

Het Turkse bad van Eger

Het Turkse bad van Eger

 

 

Leave a Reply